Republika Srbija
OSNOVNO JAVNO TUŽILAŠTVO U VRŠCU

Dana 7.9.2024. godine obavešten je dežurni javni tužilac Osnovnog javnog tužilaštva u Vršcu da je na graničnom prelazu Vatin, od strane policijskih službenika izvršena kontrola putničkog vozila rumunskih registracionih oznaka, te da je tom prilikom u rancu kod M.B. državljanina R. Rumunije, pronađena psihoaktivna supstanca MDMA mase 1,40 grama i 6 tableta koje sadrže psihoaktivnu supstancu LSD, a koje predstavljaju opojnu drogu. Navedeni predmeti su privremeno oduzeti od lica, uz izdavanje potvrde o privremeno oduzetim predmetima.

Istog dana osumnjičenom je u prisustvu branioca po službenoj dužnosti, Rešenjem određeno zadržavanje u trajanju do 48 sati. Osumnjičeni M.B. je nakon toga zajedno sa krivičnom prijvom zbog krivičnog dela Neovlašćeno držanje opojnih droga iz čl. 246a st.1 KZ sproveden kod dežurnog javnog tužioca na saslušanje, te je nakon saslušanja između javnog tužioca i osumnjičenog zaključen sporazum o priznanju krivičnog dela, koji je zajedno sa optužnim predlogom podnet Osnovnom sudu u Vršcu.

Osnovni sud u Vršcu je dana 8.9.2024. godine presudom prihvatio sporazum zaključen između javnog tužioca i osumnjičenog, te je osumnjičenog M.B. presudom oglasio krivim zbog krivičnog dela Neovlašćeno držanje opojnih droga iz čl. 246a st. 1 KZ, te istom izrekao novčanu kaznu u iznosu od 100.000,00 dinara, na osnovu čl. 246a st. 5 KZ a u skladu sa čl. 87 KZ izrekao meru bezbednosti oduzimanja predmeta i to: psihoaktivnu supstancu MDMA mase 1,40 grama i 6 tableta koje sadrže psihoaktivnu supstancu LSD, na osnovu čl. 88 KZ okrivljenom izrekao meru bezbednosti Proterivanje stranca iz zemlje za vreme od 1 godine od pravnosnažnosti presude, te obavezao okrivljenog na plaćanje troškova krivičnog postupka.